GFT

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval.

Meer dan 30% van het restafval bestaat nu nog uit GFT. GFT bevat veel waardevolle grondstoffen om compost mee te maken. Door goed scheiden van GFT houden we dus niet alleen minder restafval over, we behouden ook belangrijke biologische voedingsstoffen voor in de tuin en landbouw.

Al uw groente en fruit afval mag u in de kliko voor GFT doen. Maar bijvoorbeeld ook theezakjes, koffiefilters, oud brood of andere (gekookte) etensresten. Ook bladeren, gras, uitgebloeide bloemen en dunne takken mogen in de kliko.

Grote takken moet u aanbieden als grof tuinafval. Dat kan op de milieustraat en twee keer per jaar halen we het op aan huis. Ook kattenbakkorrels, houtskool en asresten, luiers en grond mogen niet in de kliko voor GFT. Dit kunt u in de kliko voor restafval doen.

Het meeste GFT dat nu nog in het restafval zit is groente- en fruit afval uit de keuken. Door dit tijdens het koken apart te houden kunt u veel afval gescheiden houden. Om het u makkelijk te maken stelt de gemeente aan elk huishouden een keukenbakje voor GFT beschikbaar dat u gratis kunt ophalen. Dit bakje kunt u op het aanrecht plaatsen.

Deze zijn te koop bij de supermarkt, in ieder geval bij de Albert Heijn en Ekoplaza.

Het gescheiden ingezamelde GFT wordt vergist waarmee groene stroom wordt opgewekt. Van al het GFT uit de Utrechtse gemeenten worden 4.000 huishoudens voorzien van elektriciteit. Wat overblijft van de vergisting wordt vervolgens verwerkt tot compost. Wist u dat u tijdens de landelijke compostdag, in het voorjaar, gratis een zak compost kunt halen op de milieustraat?

 

De Afvalwijzer helpt u op een makkelijke manier uw afval te scheiden.