Gratis compost en keukenbakje


Op zaterdag 17 maart (landelijke Compostdag) kunnen inwoners 's morgens met hun milieupas gratis compost en een keukenafvalbakje afhalen op de gemeentewerf.

Tussen 9.00 en 12.00 uur kunnen inwoners terecht op de gemeentewerf aan Weltevreden 22 in De Bilt. U krijgt er een praktische folder bij en eenmalig een rolletje biologisch afbreekbare zakjes bij. Ook na 17 maart is het keukenbakje af te halen zo lang de voorraad strekt.

Intensiever

Het gratis afsluitbare keukenbakje maakt deel uit van de nieuwe, intensievere manier van afval inzamelen, die dit jaar is ingegaan. Andere maatregelen zijn de invoering van een kliko voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons en de vervanging van bovengrondse verzamelcontainers door ondergrondse.

Handig

Het bakje komt vooral van pas als u in een hoogbouwwoning woont en uw groente- en fruitafval in de groene verzamelcontainer wilt doen, die binnenkort geplaats gaan worden. Meer dan 30% van het restafval bestaat nu nog uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Door dit na het koken apart te houden, kan men dus op een eenvoudige manier veel afval gescheiden houden. Ook theezakjes, koffiefilters, oud brood, bladeren, gras, uitgebloeide bloemen en dunne takken mogen bij het GFT. Zo houden we niet alleen minder restafval over, maar maken we ook belangrijke biologische voedingsstoffen voor in uw tuin en de landbouw.

Natuurlijk

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuin- en potplanten. Daarnaast wordt met ons gescheiden ingezamelde GFT  groene stroom opgewekt voor 4.000 huishoudens in Utrechtse gemeenten.

Terug naar 100

Elk jaar veroorzaken de ruim 42.000 inwoners  (ongeveer 19.000 huishoudens) van de gemeente De Bilt veel afval . Afval dat thuis aan de bron nog meer gescheiden kan en moet worden. Want herbruikbaar afval is een waardevolle grondstof is. De gemeente volgt daarbij het landelijk afvalbeleid. Dat houdt in dat we in 2020 tenminste 75% van ons afval scheiden en opnieuw laten gebruiken. Praktisch betekent dit dat we binnen een paar jaar de hoeveelheid restafval verminderen van 200 naar 100 kilo per persoon per jaar.