Rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan. Ook om uw rijbewijs te vernieuwen (verlengen) gaat u naar het gemeentehuis. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis.

Afspraak maken

Meenemen

 • Bij het vernieuwen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs
 • Eén recente pasfoto in kleur. Voor pasfoto's op het nieuwe rijbewijs gelden dezelfde eisen (Rijksoverheid) als voor de pasfoto’s op het paspoort en de identiteitskaart
 • Geld: het rijbewijs moet bij de aanvraag contant of met pin worden betaald. Pinnen heeft de voorkeur
 • Bij vermissing: een geldig identiteitsbewijs

  Geldigheid

  Een rijbewijs is 10 jaar geldig, behalve in de volgende situaties:

  Geldigheid rijbewijs
  Soort rijbewijsGeldig
  Rijbewijs voor vrachtwagen of bus5 jaar
  Rijbewijs voor volwassenen van 65 tot 70 jaartot 75 jaar
  Rijbewijs voor volwassenen van 70 jaar en ouder5 jaar
  Rijbewijs voor mensen die medisch gekeurd zijn vanwege een lichamelijke of geestelijke beperkingkorter dan 10 jaar: geldig tot het moment dat u weer geschikt bent om te rijden.

  Kosten

  Kosten rijbewijs
  ProductPrijs
  Rijbewijs€ 39,45
  Spoedaanvraag met rijbewijs€ 73,55

  Heeft u uw rijbewijs snel nodig doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 12.30 uur aanvraagt dan kunt u het de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. 

  Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u tijdens de afspraak een vermissingsverklaring bij de gemeente. Hierin legt u uit hoe u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw rijbewijs aanvragen. 

  U heeft een medische keuring (Gezondheidsverklaring) nodig als u 75 jaar of ouder bent op de datum waarop uw rijbewijs verloopt, u een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring.

  Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. 

  Vanaf 16 jaar mag u op een bromfiets rijden. Een bromfietsrijbewijs (AM) is dan verplicht. Als u al een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) heeft, is een bromfietsrijbewijs niet nodig. Een bromfietsrijbewijs vraagt u aan bij het CBR.

  Handige links

  Informatie over het rijbewijs (Rijksoverheid)