Afwijken van een bestemmingsplan

Heeft u bouwplannen waarbij u wilt afwijken van het bestemmingsplan? Meestal wordt het verzoek om af te wijken automatisch meegenomen in de behandeling van uw vergunningsaanvraag. Soms moet u zelf een omgevingsvergunning ‘afwijken bestemmingsplan’ aanvragen.

U kunt een bestemmingsplan inzien op de pagina Ruimtelijke plannen of op de site Ruimtelijkeplannen.nl. Hebt u voor uw bouwplan geen omgevingsvergunning nodig? Dan moet uw plan in sommige gevallen nog wel in het bestemmingsplan passen. In een bestemmingsplan staat precies waar wat gebouwd mag worden.

  • Past uw bouwplan in het bestemmingsplan? Dan mag u in sommige gevallen zonder vergunning bouwen 
  • Past uw bouwplan niet in het bestemmingsplan? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig 

Komt u er online niet uit? Dan kunt u een afspraak maken met het Vergunningenloket. 

Heeft u een plan en wilt u meer duidelijkheid voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt? Bij een beperkte afwijking van het bestemmingsplan kunt u een schetsplan indienen. Bij een beperkte afwijking kunt u denken aan goot- of bouwhoogte en aan- en/of bijgebouwen. 

Heeft u een groter plan dan kunt u vooraf digitaal een principe-uitspraak aanvragen. De gemeente bekijkt of uw plan haalbaar is en of zij hieraan mee wil werken. Dat kan u geld en risico besparen.

Gerelateerde documenten