Onttrekkingsvergunning woonruimte

Bent u de eigenaar van een woning en wilt u deze samenvoegen met een andere woning? Of wilt u een zelfstandige woonruimte omzetten in een onzelfstandige? Of van een woning een bedrijfsruimte maken? Dan heeft u een onttrekkingsvergunning nodig. 

Voor woningen met een koopprijs vanaf € 245.000,00 en hoger of met een huurprijs vanaf € 710,00 en hoger is geen onttrekkingsvergunning nodig.

Aanvragen

Aanvragen met eHerkenning

Voor het aanvragen van een onttrekkingsvergunning hoeft u niet naar het gemeentehuis.

Wat u moet weten

Met de onttrekkingsvergunning probeert de gemeente te voorkomen dat het woningaanbod te klein wordt of de samenstelling van het woningaanbod verandert.

U heeft een onttrekkingsvergunning nodig, wanneer u:

  • De woonruimte tot bedrijfsruimte, kantoor of winkel omvormt
  • Meerdere woonruimten tot één samenvoegt
  • De woning per kamer verhuurt

Vaak heeft u ook een omgevingsvergunning nodig. Kijk daarnaast of uw plannen passen binnen het bestemmingsplan

Reactietermijn

De gemeente handelt de vergunningaanvraag binnen maximaal 8 weken af. Als uw plan strijdig is met het bestemmingsplan, neemt deze procedure meer tijd in beslag.

Nodig

  • Uw DigiD. Doet u de aanvraag als ondernemer/organisatie dan heeft u eHerkenning nodig.

DigiD staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. U kunt zelf uw DigiD aanvragen op www.digid.nl.

Met eHerkenning kunt u inloggen bij verschillende overheidsorganisaties. eHerkenning is een soort DigiD maar dan voor bedrijven. Nog geen eHerkenning? Ga dan eerst naar www.eHerkenning.nl. Nodig is eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 2.

Kosten

De aanvraag voor een onttrekkingsvergunning kost € 246,10.

Weigering vergunning

De gemeente kan besluiten de vergunning niet te verlenen als het belang van de eigenaar kleiner is dan het belang van het behoud van woonruimte of de samenstelling van het woningaanbod. De kwaliteit, ligging en woninggrootte worden bij de beslissing meegewogen. Als u kunt aantonen dat uw belang groter is dan behoud van de woning, wordt de vergunning wel afgegeven.

In de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015, gemeente De Bilt kunt u meer over de onttrekkingsvergunning lezen.