Tegemoetkoming kinderopvang

Maakt u gebruik van kinderopvang en heeft u een minimuminkomen of een sociaal-medische indicatie, of combineert u studie en zorg? Naast de toeslag van de Belastingdienst heeft u misschien ook recht op een tegemoetkoming van de gemeente. Deze vraagt u aan bij de Regionale Sociale Dienst.

Voorwaarde

Een voorwaarde voor de tegemoetkoming is dat de opvanglocatie van uw kind in het Register kinderopvang staat.

Vanaf 1 mei 2017 kunnen peuters van éénverdieners zonder kinderopvangtoeslag met een U-pas toch gebruikmaken van peuteropvang.

Gezinnen waarvan één ouder een inkomen heeft, krijgen via de regeling gemiddeld twee dagdelen peuteropvang per week vergoed. Peuters vanaf 2,5 jaar kunnen bij iedere geregistreerde kinderopvang- of peuteropvangorganisatie in de gemeente De Bilt terecht.

De regeling is in het leven geroepen om de positieve ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Wethouder Madeleine Bakker: "Door deze regeling ontstaan meer gelijke kansen voor kinderen. Omdat nu nog meer peuters van goede opvang gebruik kunnen maken, is het risico op een achterstand bij het begin van de basisschool kleiner geworden. Wij zijn blij dat we Biltse peuters deze mogelijkheid kunnen bieden." Gemeenten ontvangen voor de regeling extra geld van het Rijk. Ouders die van de regeling gebruik maken, betalen een eigen bijdrage van € 16,50 per maand per kind aan de peuteropvangorganisatie.

Aanvragen

Om in aanmerking te komen voor peuteropvang via de U-Pas kunnen ouders contact opnemen met het consultatiebureau van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) De Bilt of gemeente De Bilt. Daar weet men welke peuteropvang-organisaties geregistreerd zijn. Ouders maken vervolgens een afspraak met de door hen gewenste opvangorganisatie en nemen U-Pas en identiteitsbewijs mee. Daar dienen zij een verklaring te ondertekenen dat zij geen recht hebben op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. De peuteropvangorganisatie handelt de aanvraag dan verder af met de gemeente. Het CJG De Bilt is tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op 030 - 229 50 50. Zie ook www.cjgdebilt.nl 

De gemeente De Bilt is tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op 030 - 228 94 11.

U-Pas

De U-Pas is er speciaal voor inwoners met een inkomen tot 125% van het landelijk geldende minimumloon. Met de pas krijgen deze inwoners ook korting op sportieve, recreatieve, culturele en educatieve activiteiten en steeds meer gemeentelijke producten zoals paspoort en identiteitsbewijs. Informatie over de U-pas en een aanvraagformulier vindt u op www.u-pas.nl  

Handige link