Vrijwilligerswerk en mantelzorg

Bent u vrijwilliger of mantelzorger en hebt u behoefte aan advies of ondersteuning? Wilt u zelf graag als vrijwilliger aan de slag? Of wilt u uw mantelzorger voordragen voor een waardering? Dan kunt u terecht bij de medewerkers en vrijwilligers van MENS De Bilt, de organisatie voor maatschappelijke ondersteuning in de gemeente.

Naast deze ondersteuning vanuit MENS De Bilt biedt de gemeente een collectieve verzekering voor schade tijdens het verrichten van vrijwilligerswerk of mantelzorg.

Er zijn veel redenen om vrijwilligerswerk te doen: iets voor een ander willen betekenen, opbouwen van sociale contacten, meer zelfvertrouwen krijgen, terugkeren op de arbeidsmarkt, kennis overdragen aan anderen en werkervaring opdoen. In de vacaturebank van MENS De Bilt Vrijwilligerscentrale is er voor bijna iedereen wel passend vrijwilligerswerk te vinden. 

De online vacaturebank biedt een overzicht van vacatures bij verschillende lokale organisaties. U kunt direct reageren op een vacature. Uw reactie komt dan rechtstreeks binnen bij de betreffende organisatie. 

Ook kunt u op woensdagmiddag tussen 14.00-17.00 uur langskomen bij de vrijwilligerscentrale voor vrijblijvende informatie over vrijwilligerswerk in de gemeente De Bilt.

Contact

MENS De Bilt Vrijwilligerscentrale
Prof.Dr.P.J.W.Debijeweg 1
3731 MA De Bilt
Telefoon: 030 - 744 05 95
E-mail: vrijwilligerscentrale@mensdebilt.nl
www.mensdebilt-vwc.nl


Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor hun zieke of gehandicapte kinderen, ouders, familieleden, vrienden of buren. Mensen geven deze zorg uit liefde of persoonlijke betrokkenheid. Bij ernstig zieken kan de behoefte aan zorg oplopen tot 24 uur per dag. Doordat mensen steeds langer thuis wonen, komen er ook steeds meer mantelzorgers. Verzorgt u uw dementerende moeder en wilt u meer weten over dementie? Vraagt u zich af hoe u het volhoudt om de zorg voor uw naaste te combineren met uw werk? Wilt u in contact  komen met andere mantelzorgers om ervaringen uit te wisselen? Bij het steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor informatie, advies en persoonlijke begeleiding, emotionele steun, ondersteuning en (tijdelijk) overnemen van regeltaken.

Ook organiseren de medewerkers van het Steunpunt informatiebijeenkomsten en cursussen over verschillende onderwerpen. Organisaties en bedrijven kunnen er op hun beurt terecht voor informatie over mantelzorgvriendelijk beleid.

Contact

Steunpunt Mantelzorg De Bilt
Henrica van Erpweg 2g
3732 BG De Bilt
Telefoon: 030 - 727 15 56
E-mail: mantelzorg@mensdebilt.nl
www.mensdebilt.nl

Zorgt u meer dan 8 uur per week voor een inwoner van De Bilt die extra hulp nodig heeft? Duurt deze zorg langer dan 3 maanden? En doet u dit vanuit een persoonlijke band met die persoon (familie, partner, kind, vriend, buur)? In dat geval komt u als mantelzorger in aanmerking voor de Mantelzorgwaardering. Meld uzelf (of iemand anders) hiervoor aan via de pagina Mantelzorgwaardering op de website van MENS De Bilt. Bent u al aangemeld als mantelzorger? Dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden. U ontvangt dan een mail voor de bevestiging van uw gegevens.

De Mantelzorgwaardering, die bestaat uit een vijftal cheques van elk € 10,- wordt via MENS De Bilt aangeboden door de gemeente De Bilt. De vouchers zijn inwisselbaar bij een groot aantal winkels in De Bilt. Aanvragen kan tot 31 december 2018, de vouchers zijn geldig tot en met 31 maart 2019.

Voor meer informatie over de Mantelzorgwaardering kunt u terecht bij Steunpunt Mantelzorg De Bilt.

De gemeente De Bilt biedt een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers aan. Dit verzekeringsaanbod is ontwikkeld door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in samenwerking met Centraal Beheer Achmea.

De verzekering geldt voor schade die ontstaat tijdens het verrichten van vrijwilligers- of mantelzorgactiviteiten. Het gaat om een verzekering op het gebied van ongevallen en aansprakelijkheid. Ook dekt de verzekering bestuurdersaansprakelijkheid voor vrijwilligers, verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen en rechtsbijstand voor vrijwilligers. Op de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering zijn ook mantelzorgers meeverzekerd. 

Meer informatie vindt u in de volgende documenten: 

Op de website van de VNG vindt u uitgebreidere informatie over de collectieve vrijwilligersverzekering (VNG), u kunt de verzekering daar ook afsluiten.

Schadeformulier

Wilt u schade melden maak dan gebruik van het schadeformulier VNG (pdf, 204,8 kb). U kunt het formulier downloaden, printen, invullen, scannen en opslaan en daarna als bijlage mailen naar schadeclaimsvrijwilligers@debilt.nl.

Vragen

Heeft u vragen, lees de 'meestgestelde vragen Vrijwilligerspolis' (pdf, 209,7 kb), of neem contact op met Centraal Beheer Achmea, te bereiken op telefoonnummer 055 - 579 81 64 of per e-mail overheid.zorg.onderwijs@centraalbeheer.nl.