Boom kappen

Wanneer u een boom wilt kappen, heeft u meestal een kapvergunning nodig.

Dit geldt in ieder geval voor bomen die een stamomtrek vanaf 80 centimeter hebben. Dit geldt ook voor dode bomen.

Is het kappen van een boom vergunningplichtig?

U start met het opmeten van de omtrek van de boom. Dit doet u op 1,30 meter vanaf het maaiveld. Is de omtrek van de stam 80cm of groter (25,46 diameter of groter)? Dan is uw boom kapvergunningsplichtig.

Hoe vraagt u een vergunning aan?

U vraagt via het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor de activiteit kappen.

Bij uw vergunningsaanvraag horen de volgende bijlagen:

  • Een plattegrond van uw perceel met daarop aangegeven om welke boom of bomen het gaat.
  • Een overzichtsfoto en detailfoto per boom.
  • Uw motivering voor het kappen van de boom. Is de boom volgens u ziek of gevaarlijk en is dit niet te zien op de foto’s? Dan is een rapport van een boomadviseur nodig.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Toezicht vergunning en handhaving. Bel op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur naar 030 - 228 94 11.

Hoe lang moet u wachten op een beslissing?

De beslissing op uw aanvraag ontvangt u meestal binnen acht weken. Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u bezwaar maken. Doe dit binnen zes weken na de verzenddatum van de vergunning.

Heeft u een omgevingsvergunning gekregen? Dan hebben omwonenden nog zes weken de tijd om hiertegen bezwaar in te dienen. Pas na deze termijn kunt u beginnen met de werkzaamheden.

Wat kost een kapvergunning?

Een kapvergunning kost € 236,15 plus € 50 per boom.

Bomen in agrarisch gebied

Voor kappen van bomen in agrarisch gebied geldt vaak een aparte vergunningplicht op grond van een bestemmingsplan. De regels van het zogeheten aanlegvergunningstelsel zijn dan van toepassing. U kunt de regels daarvan terugvinden op www.ruimtelijkeplannen.nl

Wet natuurbescherming

De Wet natuurbescherming verbiedt het kappen of snoeien van bomen waarin beschermde flora en fauna aanwezig zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor naleving van deze regels. U mag te allen tijde geen broedende vogels verstoren, zowel in het broedseizoen, globaal tussen 15 maart en 15 juli, als daarbuiten (Meer informatie hierover staat op de website van de Vogelbescherming Nederland). 

Inzien kapdossier

Wilt u een kapdossier inzien? Hiervoor kunt u een afspraak maken.
Let op: bij deze afspraak is geen inhoudelijke ondersteuning aanwezig.