College B&W De Bilt blikt terug en kijkt vooruit

Het huidige college van De Bilt is zo’n beetje op de helft van de termijn. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 heeft De Bilt sinds 31 mei 2022 een college van GroenLinks, Lokaal De Bilt, D66 en PvdA/SP. Burgemeester Sjoerd Potters en wethouders Anne Marie ’t Hart, Dolf Smolenaers, Pim van de Veerdonk en Krischan Hagedoorn kijken terug én vooruit, bespreken behaalde successen en ook de dossiers waar juist nog veel werk te verzetten is. 

Anne Marie ’t Hart (GroenLinks)

Blij mee

“Het bruist in De Bilt! Kunst en cultuur zitten stevig in de haarvaten van onze gemeente. We hebben de afgelopen jaren twee nieuwe culturele broedplaatsen geopend, Lab Lou en De Clou, de Kunstmarkt komt dit jaar weer terug, we hebben meer kunst in de openbare ruimte.   
Samen met bewoners hebben we een ideale mix gevonden van wonen, werken en natuur op de Schapenweide: we willen 450 woningen waarvan 30% sociaal, 30% middenhuur en 6% betaalbare koop. We krijgen meer groen, onder meer op de Voorveldse polder en door het planten van zo’n 300 bomen per jaar. Ook vind ik dat we een mooie, uitgebreide participatie over de Spoorzone hebben gehad met inwoners. En het was niet makkelijk, maar ik ben blij dat het is gelukt: we hebben het planschade-dossier in Bilthoven Noord opgelost.”

Worsteling

“Het dossier Verwelius/Hessingterrein was een flinke worsteling voor de gemeente. Het is een heel complex dossier. De raad heeft alsnog het bestemmingsplan vastgesteld vorige week, met extra groen om de natuur te beschermen. En hiermee krijgen we er 130 woningen bij in De Bilt.
In het begin heb ik erg geworsteld met hoe persoonlijk zaken soms kunnen worden in je positie als wethouder, daarbij ging het nog wel eens over de grens en kroop het onder mijn huid. Ik kan dat nu beter loslaten gelukkig.”

Dolf Smolenaers (D66)

Trots

“We hebben grote stappen gezet in woningbouw. Van nauwelijks bouwplannen aan het begin van de vorige periode zitten we nu op meer dan 2000 woningen in de pijplijn. Een nieuw appartementencomplex aan de Melkweg is net opgeleverd, De bouwhekken staan er al bij de Leyensetuin en de Werkschuit, binnenkort verschijnen die ook bij het Nobelkwartier en aan de Oude Brandenburgerweg. En daarna zijn de spoorzone en de schapenweide aan de beurt. Overal woningen die voldoen aan de behoefte van de Biltse inwoners, dus met voldoende betaalbare huur. Met de Lokale Educatieve Agenda hebben we voor het eerst in jaren weer een plan voor goed en toegankelijk onderwijs gemaakt, samen met scholen, kinderopvang, sport- en cultuurclubs. En ook voor de komende tien jaar een investeringsplan voor gezonde en duurzame schoolgebouwen. Daar ben ik bijzonder trots op.”

Worsteling

"We hebben onze schulden de afgelopen 6 jaar fors teruggedrongen en onze investeringsruimte kunnen vergroten. Dat is iets om trots op te zijn. Daarmee is er ruimte gekomen om te investeren, bijvoorbeeld in die onderwijsgebouwen, maar ook in klimaatmaatregelen, nieuwe woningen, verkeersveiligheid of een nieuw gemeentehuis. Maar er is onvoldoende geld om alles wat we willen te kunnen betalen. We zullen de komende begroting moeten kiezen waar we voor gaan, en wat we helaas moeten schrappen.” 
 

Pim van de Veerdonk (Lokaal De Bilt)

Blij mee

“We hebben al veel straten en openbare plekken opnieuw ingericht. Denk aan de doorfietsroute naar Amersfoort, maar ook de Hertenlaan en de Leijenseweg en de Molenweg in Maartensdijk. En er komen nog grote projecten aan zoals de doorfietsroute naar Hilversum en de Sperwerlaan. Daarbij kijken we ook naar klimaatadaptatie, zodat de nieuwe ruimte bijvoorbeeld goed water afvoert, en er voldoende ruimte voor groen is. Onze Omgevingsvisie ligt klaar we krijgen veel complimenten over hoe we die hebben vastgesteld. Het is echt een goede visie waar we lang mee vooruit kunnen. En we hebben geëxperimenteerd met nieuwe vormen van participatie, onder meer bij de Spoorzone en het Nobelkwartier, daar ben ik ook blij mee”

Lastig

"We merken dat het lastig is om de uitgaven in de jeugdzorg te beteugelen. We zijn de dialoog aangegaan met huisartsen, scholen en zorgaanbieders over hoe we hier beter met elkaar kunnen optrekken en welke maatregelen nodig zijn om meer grip te krijgen. Dat blijft een punt van aandacht, want de jeugd is onze toekomst!”

Krischan Hagedoorn (PvdA/SP)

Tevreden

“We hebben maatregelen genomen voor inwoners in een kwetsbare positie. 500.000 euro maatwerkbudget voor mensen die tussen wal en schip vallen, we hebben twee regelingen ingevoerd om energiearmoede tegen te gaan, de U-pas uitgebreid en een succesvolle witgoed-actie gedaan voor energiezuinige apparaten.

Ik verwacht dat we ons RES-bod gaan halen, en daarmee veel energie zelf kunnen opwekken. Het eerste grote zonneveld is vergund, met 50% lokaal eigendom. Het wordt voor agrariërs makkelijker kleine windmolens te plaatsen en we zoeken samen met de provincie Utrecht naar locaties voor grote windmolens langs de A28. En ik ben trots op banden die we aan hebben gehaald met onze ondernemers, onder meer door alle werkbezoeken en onze nieuwsbrieven.”

Andere afweging

“We hebben succesvolle maatregelen genomen zoals bijverdienen in de bijstand en verbetering van het sociaal vangnet. Het experimenteren met een basisinkomen zoals we hadden bedacht is daarom minder noodzakelijk, ik richt me liever op het uitbouwen van de dingen die we al in werking hebben gezet."

Sjoerd Potters (burgemeester)

Tevreden over

“De samenwerking met de gemeenteraad is een stuk verbeterd. We werken als college intensiever en soms ook inhoudelijker samen met de raad, bijvoorbeeld bij het vaststellen van participatieniveaus bij projecten. Of bij het vaststellen van een scenario, zoals bij de Transitievisie Warmte.
We hebben flink geïnvesteerd in de gemeentelijke organisatie en het personeelsbeleid. Daarmee is ook het ziekteverzuim en het aantal openstaande vacatures gedaald. Omdat dit college best grote plannen heeft is het belangrijk dat we goed voor onze medewerkers zorgen. 
Samen met onze inwoners en maatschappelijke instellingen hebben we hard gewerkt aan opvang en huisvesting van Oekraïense ontheemden, maar ook aan zaken als school, werk en zorg. Daar ben ik erg trots op. 

We hebben mooie campagnes gevoerd over het voorkomen van cybercriminaliteit, vooral voor jeugd, senioren en ondernemers. Met andere gemeenten in de regio werken we samen om veiligheid te verbeteren en bijvoorbeeld ondermijning te voorkomen. En als laatste ben ik erg blij met hoe we in De Bilt omgaan met herdenken, met samenkomen. We zijn gestart met de formele herdenking van het slavernijverleden, met Keti Koti. Dat is waardevol voor heel veel inwoners.”

Zorgen over

“De spreidingswet lijkt te gaan verdwijnen, maar daarmee lost het opvangprobleem in Ter Apel zich niet op. Als college hebben we de wil om – los van de spreidingswet – ons aandeel te leveren in de opvang van asielzoekers. Ik hoop dat we daar het draagvlak voor kunnen houden.”