Gemeente De Bilt herdenkt slavernijverleden, burgemeester houdt toespraak

Op zaterdag 1 juli verschijnt het onderzoeksrapport ‘De Bilt en zijn slavernijverleden’. Het onderzoek werd gedaan door Dick Berents en Anne Doedens op verzoek van het college van B&W. Er is onder meer onderzocht welke betrokkenheid het openbaar bestuur had bij de slavernij ten tijde van de VOC en de WIC. 

1 juli 2023 is het begin van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Al jaren wordt op deze datum Keti Koti gevierd. Dit jaar is de eerste viering in gemeente De Bilt. 

Programma

De bijeenkomst vindt plaats op en rondom Jagtlust in Bilthoven.

12.30 Inloop met muziek

13.00 Monoloog Urmie Plein 'Ik zeg toch sorry’

13.10 Welkom door Krischan Hagedoorn 

13.15 Toelichting Audrey Kruiniger

13.20 Presentatie boek De Bilt en zijn slavernijverleden door auteurs Online Museum

13.45 Toespraak burgemeester met reactie op het onderzoek  

13.55 Toespraak werkgroep met hijsen vlag Keti Koti

14.00 Afsluiting met muziek Master Kaseco

14.00 Muziek en hapjes op terrein voor Jagtlust     

15.00 Einde programma

De herdenking en viering zijn openbaar en gratis toegankelijk voor alle inwoners van gemeente De Bilt. De vrijheid wordt gevierd, daarom nodigen we iedereen uit om feestelijke kleding te dragen.

Tentoonstelling "Ik zeg toch sorry"

In de Kunstgang op het gemeentehuis is vanaf zaterdag 1 juli een fototentoonstelling over de geschiedenis van de slavernij te zien. De tentoonstelling "Ik zeg toch sorry" is tot 31 juli te zien. 

Het onderzoek

In 2022 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die het college oproept het slavernijverleden van de gemeente in kaart te brengen. Dat onderzoek is verricht door Dick Berents en Anne Doedens, verbonden aan het Online Museum De Bilt, op verzoek van het college van gemeente De Bilt. 

Het rapport ‘De Bilt en zijn slavernijverleden’ bevat bronnen- en archiefonderzoek naar betrokkenheid tussen inwoners en bestuurders en de slavernij.