Warmtepomp: aardgasvrij elektrisch verwarmen

Alle huishoudens in Nederland moeten in 2050 aardgasvrij zijn. Dat is landelijk afgesproken. Er zijn meerdere technische mogelijkheden om dat te doen. In het onderzoek dat is uitgevoerd door de Warmte Transitiemakers zijn voor de wijk Brandenburg-West twee oplossingen naar voren gekomen. Deze zijn aantrekkelijk op het gebied van CO2 besparing en kosten: een bronnet en de collectieve individuele aanpak met warmtepomp.

Om het verschil uit te leggen lichten we als eerste de warmtepomp toe. In de volgende nieuwsbrief leest u meer over een bronnet.

Wat is een warmtepomp?

Met een elektrische warmtepomp verwarmt u uw huis zonder aardgas en het zorgt voor warm water. De cv-ketel is dan niet meer nodig. Een warmtepomp:

  • verzamelt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater
  • verhoogt de temperatuur met behulp van elektriciteit en geeft die warmte binnen in huis af

U zult merken dat uw stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat u geen gas gebruikt. Vergeleken met een gasketel daalt uw CO2-uitstoot met 30 tot 65 procent. In de toekomst, als alle stroom duurzaam wordt opgewekt, wordt de CO2-uitstoot van de warmtepomp nog lager.

De warmtepomp en geluid

Een warmtepomp op buitenlucht heeft een buitenunit. Die lijkt op een airco. De ventilator en compressor van deze buitenunit maken geluid als de warmtepomp draait. Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp en hoe kouder het buiten is, hoe meer geluid de buitenunit produceert. Een warmtepomp die gebruikmaakt van bodemwater maakt geen geluid. Daarvoor is een grondwaterpomp nodig die in de tuin geboord moet worden. Deze is veel duurder in aanschaf. 

Bron: Milieu Centraal- Warmtepomp: duurzaam elektrisch verwarmen