Bronnet: een variant op de individuele warmtepomp

Alle huishoudens in Nederland moeten in 2050 aardgasvrij zijn. Dat is landelijk afgesproken. Er zijn meerdere technische mogelijkheden om dat te doen. Uit het onderzoek van de Warmte Transitiemakers komen twee oplossingen naar voren die voor Brandenburg-West het meest aantrekkelijk zijn.

In het vorige nieuwsbericht en dit nieuwsbericht leggen we het verschil uit tussen een bronnet en de collectieve individuele aanpak met warmtepomp. In dit nieuwsbericht vertellen we over het bronnet.

Wat is een bronnet?

Bij een bronnet wordt, net zoals bij een elektrische warmtepomp, een warmtepomp in de woning gebruikt om (douche)water en water voor de verwarmingsinstallatie op te warmen. Alleen de bron van de warmte is anders. 

In het vorige nieuwsbericht legden we uit dat een individuele warmtepomp gebruikmaakt van de buitenlucht of een eigen waterbron. Het bronnet gebruikt de warmte van het water uit de waterzuiveringsinstallatie (RWZI) als bron en slaat deze op in een Warmte Koude Opslag (WKO) onder de grond.

Omdat het water in de zomer de meest geschikte temperatuur heeft, wordt er in de zomer energie opgeslagen in de WKO (op een temperatuurniveau van circa 15-20°C). In de winter wordt deze warmte uit de WKO onttrokken en in leidingen naar de woning gebracht. Het water stroomt langs een warmtewisselaar in een warmtepomp die het opwerkt tot de gewenste temperatuur in uw woning. In de zomer kan dit water ook gebruikt worden om het huis te koelen.

Collectief systeem

Omdat we gebruikmaken van de restwarmte van het waterzuiveringsbedrijf en warmte opslaan in een WKO-systeem, wordt dit voor een wijk collectief geregeld. Ook huurders in de flats van Woongroen worden aangesloten. Voor hen is een individuele warmtepomp geen optie. 

Als bewoner investeert u in een warmtepomp en boilervat die in uw huis worden geplaatst. Daarnaast betaalt u een maandelijks vastrecht. Dit maandbedrag dekt de kosten van de aanleg van het bronnet en het onderhoud ervan. 

Anders dan bij een hoge temperatuur warmtenet, betaalt u niet aan een warmtebedrijf voor de afname van warmte en koude. De warmtepomp gebruikt elektriciteit om te verwarmen. Die rekent u af bij de door u zelfgekozen energieleverancier. Uitgangspunt is dat het u niet meer kost dan verwarmen met aardgas.